*Le@rn By HeaRt *

Young is not at all .. but 2 times .. one in the world and one in the hereafter ... it was quite fun 2 be a teen .. but, my life Teenagers will stop here .. coz i need a life of "manhood" ..i need to be tough, strong, matured 2 begin my career as my quotation responsibily .. .. so, no prince anymore but a man of the masterpiece Which conquer life as 'WORSHIP' .

Sunday, January 30, 2011

life as a navy (ROYAL MALAYSIAN NAVY)

16 - 28 JAN 2011  - Hari yang sungguh bermakna..Kehadiran aku dan skuad palapes laut ALAM seramai 29 org telah mencatat sejarah dlm naval history. Pertama kalinya merchant navy seperti kami join navy secara sukarela. Kamilah intake pertama Palapes dari Akademi Laut Malaysia. Kursus selama 12 hari ini telah berlangsung di kolej tentera laut diraja Kapal Di Raja Sultan Idris 1, Pengkalan TLDM , Lumut, Perak.

Banyak peristiwa yg dirakamkan di sini.Bukan mudah utk mjadi seorang tentera.Namun, Alhamdulilah.Pegawai kadet palapes alam begitu fit mental n fizikal jika dibandingkan dengan palapes dari universiti2 lain..ini bukan perbandingan,namun realiti.Palapes ALAM dilatih mengikut training regular tentera even tidak terlalu tough seperti tentera yg sebenar.namun,jika difikirkan semula, pasti pressure dalam hati.Namun,kami skuad palapes, bekerjasama n saling bantu-membantu, jika down mental salah seorang antara kami,pasti kami akan sama2 mengembalikan kekuatan semangat itu. Ini lah kami PALAPES LAUT ALAM., Megah namanya n sedia berkorban.

Latihan2 ketenteraan begitu mengusik jiwa,akal n fikiran.Seseorang yang tabah hanya layak mnjalani kursus ini..Kami telah membuktikan kepada pihak tentera bahawa kami bukanlah seperti pelajar universiti.Kamilah bakal pemimpin,kamilah bakal kapten2 yang akan berdiri di hadapan sekali.Kamilah merchant navy. Pelayaran di dunia adalah dunia kami. Kami memang perlu menjd tough. Tidak hairanlah kami dapat melakukan segalanya di Base tentera tersebut. Benarlah kata Pegawai Tentera berpangkat Leftenan yang mengatakan Kami kadet ALAM, Palapes somemore, xda hal la kalau kene teruk..coz ur career very tough n challenge. KAMI SEDIA BERKORBAN..

Motto " Taji-tajilah kami tuan" adalah satu pemangkin semangat pada kami. Di base tentera, kami telah melakukan pelbagai aktiviti,seperti push up 100x non top, sit up, cangkung lenjang,speed combat,star jump, run 2.4 km within 12 second.lari keliling base.bangun pukul 4 .30, setiap kali mahu masuk dewan makan x sah jika x berpeluh,,haha..inilah dinamanya cabaran mental n fizikal..Namun,semua ini diterima secara positif,coz kamilah bakal pegawai.Kamilah bakal leftenanan muda yang akan ditauliahkan oleh YDP AGONG setelah tamat latihan nanti.Namun setiap kejayaan bermula dari kesukaran .Selagi nama nya KADET, kamu tetaplah org paling bawah sekali. Maki hamun,hinaan,cercaan, begitu biasa bagi kami..Kami hanya menganggap ia sekadar latihan utk menguji mental kami.Come on, u are sea personel. Kamu harus tough,setakal naval training ni,kamu perlu kuat,,ALLAH akan sentiasa bersama org yg tabah.

Alhamdulilah,pengorbanan cuti sem 2 week di base tentera meninggalkan kesan pada kami.Banyak ilmu kami peroleh. Tq 2 PALAPES CADET ALAM yang  SEDIA BERKORBAN..

9 comments:

  1. cayalah PUTERA.kuat semngat k!!

    ReplyDelete
  2. wow...sgt sgt sgt tough kan?
    gambar sgt shemart!!

    ReplyDelete
  3. hahahaha..pandai betui hg duk BOOM....hehehehe....ALAM skrg dh xmcm dulu.....

    ReplyDelete
  4. budak alam kat tganu pon bleh join eh?

    ReplyDelete
  5. hurm..look smart in diz uniform.. :-)

    ReplyDelete
  6. hmm palapes laut u lain mantap jgak taw.

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete